Onze darmen zijn onze tweede hersenen, wist u dat?

[reading_time]

Er zijn steeds meer aanwijzingen, maar ook uit steeds meer studies blijkt dat onze darmen en onze hersenen direct met elkaar communiceren. Het meest herkenbaar is dat bijvoorbeeld in de situatie wanneer u stress ondervindt, hoe vaak komt het dan ook niet voor dat u last heeft of krijgt van uw buik?

Lang is het niet duidelijk geweest wat de oorzaken en fysiologische processen waren die ten grondslag liggen aan het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). De laatste jaren is onze kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat we de “hersen-darm as” noemen. Deze term duidt aan dat de darm en het brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren.

De communicatie tussen de darm en de hersenen vindt onbewust plaats doordat het autonome zenuwstelsel de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm, het zogenaamde “enterische zenuwstelsel”. Signalen worden zowel vanuit de darm “naar boven” verzonden, maar daarnaast sturen de hersenen ook signalen naar de darm.

De rol die serotonine speelt is belangrijk.

De signaalsubstantie serotonine, welke zich voor meer dan 90% in de darm bevindt en verder vooral in de hersenen, speelt een cruciale rol bij het regelen van de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Een veranderde activiteit of wisseling van niveau van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart dan ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten.

Het versterken van de barrièrefunctie.

Er zijn alternatieve strategieën om de signaaloverdracht tussen darm en hersenen positief te beïnvloeden. Omdat de darmbacteriën een sterke wisselwerking hebben met het slijmvlies van de darm, kunnen deze bacteriën de darmfunctie sterk beïnvloeden. De darmbacteriën hebben onder andere een grote invloed op de integriteit van het darmslijmvlies en de barrièrefunctie, wat belangrijke onderdelen van het immuunsysteem zijn. Het immuunsysteem van de darm moet in “top-conditie” worden gehouden en goed “zijn afgesteld”, zodat niet alleen de darm maar ook het gehele lichaam geen negatieve gevolgen ondervindt van de bacteriën en andere substanties waaraan de darm continu wordt blootgesteld.

Recent wetenschappelijk onderzoek geeft onder meer aan dat bepaalde prebiotische bacteriën in staat zijn om de barrièrefunctie van het darmslijmvlies te verbeteren. Op deze manier kunnen zij bijdragen aan het beschermen van het enterische zenuwstelsel van de darmen tegen irritatie en schade, wat positieve consequenties heeft voor de signaaloverdracht tussen darm en hersenen.

Chaga

Dat is echter niet het enige. Zo weten we ook dat Chaga een positieve werking heeft op het verhogen van het immuunsysteem. Al heel lang wordt er met veel waardering gesproken over Chaga en wordt er van Chaga gezegd dat het helpt tegen bacteriën, virussen en ontstekingen, bij maagzweren en andere verstoringen van de spijsvertering, tegen tuberculose, tegen kanker, tegen diabetes, tegen chronische vermoeidheid, tegen ziektes aan hart en lever… Chaga is zeker geen wondermiddel, maar heeft wel bewezen een positief effect te hebben op het ondersteunen van het herstelproces.

Amitabha

Bij Terracotta TCM Europe BV hebben we een product (een voedingssupplement), Amitabha, ontwikkeld wat vooral ziet op het ondersteunen van het menselijk lichaam waar het gaat om aandoeningen van het maagdarmstelsel (zoals bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, alvleesklieraandoeningen, etc.). Op onze site kunt u de verhalen lezen van mensen die, onder andere, dit product hebben gebruikt.

Bewust is er gekozen om niet alleen Chaga te gebruiken maar aan het product ook Reishi en Poria cocos extract toe te voegen. De Reishi (Ganoderma) wordt de “paddenstoel van de onsterfelijkheid” genoemd en ondersteunt het immuunsysteem, de conditie, het hart, de hersenen, de ademhaling en geeft meer energie. De Poria Cocos heeft sterke immuun-modulerende eigenschappen, wat inhoudt dat de paddenstoel het immuunsysteem in balans brengt. Is het te zwak, dan wordt het verbeterd. Is het te actief, dan wordt het minder reactief.

Met Amitabha heeft u een product, een voedingssupplement, in handen wat u goed kan helpen om de processen in het maagdarmstelsel in uw lichaam te ondersteunen en/of de verstoringen te helpen verminderen.

Hier kunt u Amitabha direct bestellen: klik hier!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest

Niet uitgelezen? Zie deze berichten!

Krachtpatsers! Paddenstoelen: Lekker én Gezond!

Paddenstoelen zijn culinaire wonderen en een powerhouse van gezondheid, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, en vitamines. Ze bevorderen een goed humeur en sterke botten met Vitamine D, verhogen energie met B-vitamines, en ondersteunen hartgezondheid en immuunsysteem, erkend in de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Lees verder >

Zomer naar herfst

Als de zomer plaatsmaakt voor de herfst, komen verkoudheid en griep vaak om de hoek kijken. Het is eigenlijk elk jaar weer hetzelfde: met het vallen van de bladeren en het koudere

Lees verder >