Zomer naar herfst

[reading_time]

Als de zomer plaatsmaakt voor de herfst, komen verkoudheid en griep vaak om de hoek kijken.

Het is eigenlijk elk jaar weer hetzelfde: met het vallen van de bladeren en het koudere en regenachtige weer, begint ook het seizoen van verkoudheid en griep. Je hoort mensen alweer hoesten, niezen en regelmatig hun neus ophalen of snuiten. Deze verschillende symptomen zijn waarschijnlijk het gevolg van een ontsteking van de bovenste luchtwegen.

Hieruit is het nog niet duidelijk of het gaat om een verkoudheid of een griep. Maar zowel verkoudheid als griep worden veroorzaakt door een virus.

Jaarlijks krijgen ongeveer 850.000 mensen de griep. Volgens de gegevens van de Gezondheidsraad overlijden er jaarlijks, als gevolg van de griep, meer dan 2.500 mensen.

Er is een duidelijk verschil tussen verkoudheid en griep. Als we naast de eerder genoemde klachten in zeer korte tijd ook last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, keelpijn, spierpijn, koorts en koude rillingen, dan spreken we al snel over griep. Vaak verloopt dit mild, maar het kan ook ernstiger zijn. Daarnaast verdwijnen de symptomen van een verkoudheid over het algemeen sneller en complicaties zoals een longontsteking komen zelden voor.

Veel ziekteverwekkers hebben een biologische oorsprong. De meest bekende zijn het rhinovirus en het influenzavirus, die zich beide snel kunnen aanpassen en veranderen. Overdracht van het virus vindt voornamelijk plaats via de lucht, door middel van hoesten en niezen.

De beste bescherming die we onszelf in deze periode kunnen bieden, is een sterk immuunsysteem. Wat daar onder meer voor nodig is, is een gezonde levensstijl: goed eten, voldoende bewegen en op tijd naar bed gaan. Wat ook kan helpen om het immuunsysteem te versterken, is het gebruik van medicinale paddenstoelen. Deze prachtige natuurproducten, al eeuwenlang gebruikt, zitten vol met polysachariden, beta-glucanen, vitaminen, mineralen en enzymen. Dit zijn enkele van de bouwstenen voor een goed functionerend afweersysteem.

Er zijn een drietal paddenstoelen die in deze periode zeer nuttig zijn, namelijk: Turkey Tail (met bijzondere ingrediënten zoals Krestin en PSP die het immuunsysteem ondersteunen) en Reishi en Cordyceps (die naast het versterken van het immuunsysteem ook ontstekingsremmend werken en de bovenste luchtwegen aanpakken).

In onze Terracotta-producten, zoals XI’An, Rockstar, Amitabha en Shou Xing, vindt u deze paddenstoelen terug. Ook in onze tincturen Cordyceps, Reishi, Turkey Tail en Times Five zijn ze aanwezig.

Wilt u advies? U bent van harte welkom!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest

Niet uitgelezen? Zie deze berichten!

Krachtpatsers! Paddenstoelen: Lekker én Gezond!

Paddenstoelen zijn culinaire wonderen en een powerhouse van gezondheid, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, antioxidanten, en vitamines. Ze bevorderen een goed humeur en sterke botten met Vitamine D, verhogen energie met B-vitamines, en ondersteunen hartgezondheid en immuunsysteem, erkend in de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Lees verder >